Akelius Spar

Akelius Spar är en av de aktörer som erbjudit ”Sparkonto utan insättningsgaranti” under längst tid i Sverige. De var även länge ett tydligt alternativ för de som sökte en hög sparränta. År 2016 sänkte de däremot flera räntenivåer och skillnaden är inte längre så stor mot ett sparkonto med insättningsgaranti. Det går visserligen att få högre ränta hos Akelius men i jämförelse med andra bolag med liknande sparkonton så ligger Akelius långt efter.

Trots att det på webbplatsen står ”Konto med den bästa ränta, Sveriges högsta ränta” så gäller alltså inte detta längre.

(All information i denna artikel är från 2017 – Räntesatser m.m. kan ändrats sedan dess)

Vilken ränta kan jag få?

Från att erbjudit flera olika fasträntekonton, och ett räntekonto med fria uttag, har Akelius gått ner till att bara erbjuda ett rörligt konto och ett enda fasträntekonto.

Den lägsta räntan ges på räntekontot där räntan är 1,5%. Det är visserligen bättre än vad man kan få på ett konto med insättningsgaranti men skillnaden är inte många tiondelar. Bäst ränta på sparkonto med garanti ger ungefär 1% i avkastning.

Som mest kan 3,5% i ränta gå att få. Detta ges om pengarna binds i 3 år. Denna nivå kan jämföras med det går att få 1,7-1,8% under 3 år om man har insättningsgaranti.

Det går alltså att få högre ränta hos Akelius än på konton med insättningsgarantin. Men är den ökade risken värd den lilla ränteökningen? Det måste man själv som sparare ta ställning till.

SE AKTUELLA RÄNTESATSER PÅ AKELIUSSPAR.SE

Vad händer om uttag måste ske i förtid?

I det fall man väljer att placera pengarna i ett fasträntekonto kan ändå uttag ske i förtid. Upp till två uttag kan ske varje år utan att det påverkar räntan eller att det uppstår någon kostnad. Vill man göra ytterligare uttag är detta möjligt men då får man vara beredd att betala 0,5% av det belopp som tas ut från sparkontot. Den lägsta summa som måste betalas är 50kr.

I jämförelse med andra sparkonton utan insättningsgaranti är detta mycket fördelaktiga nivåer.

Vad finns det för gränser för belopp?

Totalsumma:  Alla sparkonton som inte har insättningsgaranti har en gräns på 50 000 kr. Det innebär därmed att maximalt denna summa får sättas in hos Akelius. Som sparare kan man fördela summan över flera konton men det får alltså aldrig vara mer än totalt 50 000 kr hos dem. Blir det över gränsen sker automatisk utbetalning.

Insättningsgräns: Om ett räntekonto (med fria uttag) startas måste minst 100kr sättas in på kontot. När detta skett finns inget krav på hur stort, eller litet, belopp som får sättas in på kontot. Detta så länge som det totala beloppet inte överstiger 50 000 kr.

Är det fasträntekonto som öppnas är kravet att minst 10 000 kr sätts in på kontot. Till ett fasträntekonto sker insättning enbart en gång och därefter är pengarna låsta under den valda bindningstiden. (2 fria uttag per år)

Finns det någon risk?

Det finns alltid en risk om pengar placeras på konton utan insättningsgaranti. Däremot varierar risken kraftigt mellan de olika företag som erbjuder dessa sparkonton. Akelius har betydligt lägre ränta än deras konkurrenter med liknande sparkonto men detta är just på grund av att risken är så mycket lägre.

Inlåningsverksamheten är knuten till fastighetsbolaget med samma namn. De insatta medlen används därmed till expansion av fastighetsbolaget. I och med att fastigheter överlag anses vara ”säkra” tillgångar blir även deras sparkonton ”relativt säkert”.

Skulle däremot Akelius Spar gå i konkurs kan hela beloppet som är insatt på dessa sparkonton förloras. Det är risken som man tar med ett sparkonto utan insättningsgaranti.

LÄS MER PÅ AKELIUSSPAR.SE

Fördelar och Nackdelar

Fördelar

  • Låg risk i förhållande till liknande konton
  • Uttag gratis 2 gånger trots bindningstid
  • Låg avgift vid fler uttag än 2 gånger per år

Nackdelar

  • Låg ränta i förhållande till dess konkurrenter
  • Bara ett enda fasträntekonto
  • Inte stor skillnad i räntenivå mot konto som har insättningsgaranti

Privacy Policy