En sparform som bankerna erbjuder är fasträntekonto. Vad finns det för fördelar med denna sparform?

+ Bättre ränta

Om man har pengar på ett lönekonto får man ofta inte någon ränta alls. I de fall en ränta betalas ut är denna extremt låg. Även om man flyttar pengarna till ett räntekonto så är avkastningen inte speciellt hög. För att få bättre ränta kan pengarna flyttas till ett fasträntekonto. Räntan här är alltid högre än både lönekontot och vanliga räntekonton.

+ Pengarna är låsta

För vissa är det en fördel att pengarna är låsta under en viss tid. Då kan man inte ta ut dem och nalla på dem oavsett om man vill eller inte. Att spara på ett fasträntekonto är därför bra om man har ett långsiktigt mål.

+ En fast ränta

Precis som namnet avslöjar så är fasträntekonto ett konto med fast ränta. Man behöver aldrig vara orolig för att räntan ska gå ner vilket kan ske på konton med rörlig ränta. Här vet man vad man får och när man får pengarna.

+ Säker investering

Aktier, Optioner, Fonder, Råvaror och andra investeringsmöjligheter skapar möjlighet för pengarna att både växa och minska. Med ett fasträntekonto kan summan aldrig minska. Man blir lovad en viss ränta och denna kommer också att betalas ut. För de som verkligen vill ha säkra investeringar och inte ta någon risk är fasträntekonto ett bra alternativ.

+ Valbar tid

Med ett fasträntekonto väljer man själv hur lång tid som pengarna ska vara låsta. Detta påverkar även den ränta som man kommer att få när denna tid löpt ut. För de som vill placera pengarna säkert under tre månader kan det vara ett bra alternativ mot fonder och aktier. Sedan kan man ta ett nytt beslut efter tre månader om man ska placera pengarna på ett fasträntekonto igen (i så fall under hur lång tid) eller om aktiemarknaden visar på att det är dags att komma tillbaka.