Kvinna sparar pengar i en spargrisAtt spara pengar är aldrig fel. Antingen spar man till en resa, en bil eller något annat – eller så spar man pengar för att ha i framtiden. För ingen vet vilka behov och möjligheter som kommer om några år.

Men vilken sparform ska man välja? Det handlar mycket om vilken risk man är beredd att ta.

Fast ränta med uttag

Att ha pengar på lönekontot är aldrig en bra idé. Att placera pengarna på ett konto som ger en fast ränta under en viss period är då betydligt bättre. Det finns kontot där man har fria insättningar och uttag och på så vis är det lika lätt att ha pengarna där som på ett lönekonto. Men man får bättre ränta.

Fast ränta med begränsade uttag

En annan sparform är de konton som har fast ränta men ett begränsat antal uttag under perioden som pengarna är låsta. Ofta är det att man får ta ut pengar en gång per år och gör man det oftare kostar det en ganska stor summa. Vissa konton tillåter inte alls uttag under den tid som pengarna är inlåsta. Fördelen med dessa konton är två. För det första får man oftast en något bättre ränta. För det andra är det inte så lätt att ta ut pengarna vilket många gånger kan vara ett sätt att spara dem till framtiden. Har man pengar så spenderar man pengar. Men kommer man inte åt dem kan man inte något göra än att se dem växa.

Aktier

Med aktier tar man betydligt större risk än med räntebärande konton. Men man har också betydligt större chans att få pengarna att växa mer. Med ränta vet man exakt hur lite (eller mycket) man kommer få i ränta. Med aktier kan det gå upp och det kan gå ner. Här handlar det mer om kunskap och en gnutta tur för att man ska tjäna stora summor.

Fonder

Att spara i fonder gör en mycket stor del av Sveriges befolkning. Det finns allt från räntefonder till aktiefonder och risknivån varierar kraftigt. Det alla fonder har gemensamt är att de består av en rad olika värdepapper. Skulle något gå ner i värde kanske något annat går upp. Som en fruktkorg full med olika frukter. Fonder finns med mängder av olika inriktningar. Allt från oljefonder som enbart investerar i oljeaktier i vissa länder till Globala aktiefonder som har som mål att följa något speciellt index.

Råvaror

Att investera i råvaror är inte så extremt vanligt men det har blivit lättare i och med att handeln går att göra virituell över internet på allt fler olika sidor. Eftersom det är en smal nisch så är också risken hög – och chansen att få stor utdelning också hög.