I januari 2015 publicerade SvD en artikel med titeln ”Här hittar du högsta sparräntan”. Detta är en sammanfattning av den artikeln.

Januari är inte bara en månad som många upplever som väldigt fattig. Detta eftersom stora summor har lagts ut på julklappar och dessutom är det många årsfakturor som ska betalas denna månad. Januari är även den månad som man borde viga till att gå igenom sin ekonomi. Genom att göra detta en gång per år kommer man att lättare hitta onödiga kostnader och även få bäst kapital på insatta medel. En sak är att se över vilken sparränta man har.

Collector, Hoist Spar och Amfa Bank var de tre banker som listades med bäst sparränta. Detta då med en ränta på 1,60%. Det ska då tilläggas att jämförelsen gällde konton med fria uttag samt med en insättningsgaranti.

Skillnaden är riktigt stor för de som jämför mot de stora klassiska storbankerna. Nordea hade exempelvis vid samma tidpunkt en bästa ränta på 0,15%. Handelsbanken var sämst med 0% ränta.

Samtidigt poängterar artikelförfattaren att det finns vägar att gå för att få en betydligt bättre ränta. Ett av de sätten är att välja ett fasträntekonto. Då är visserligen pengarna låsta under en period men man får bättre ränta som ”betalning” för detta. Här ligger Hoist bäst med en ränta på 2,10% för den som låser pengarna på ett år. Den som kan tänka sig låsa pengarna på tre år kan på Hoist få en ränta på 2,50%. Både på ett år, två år och treårsräntan är Hoist bäst.

Men för att få betydande högre ränta måste man välja att tumma på säkerheten. Detta genom att välja sparkonto utan insättningsgaranti. Som exempel kan Akelius Spar nämnas som ger en ränta på 5% på ett år. Detta är alltså mer än dubbelt så mycket som Hoist. Men då måste man komma ihåg att det inte finns någon insättningsgaranti. Om risken är värd en högre avkastning är frågan man då måste ställa sig.